Pancakes z syropem klonowym
Składniki
Ciasto- • 1 1/4 szklanki mleka
- • 1 1/2 szklanki mąki Basia Wrocławska
- • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 1 łyżeczka soli
- • 1 łyżeczka cukru
- • jajko
- • 3 łyżki rozpuszczonego masła
Sposób przygotowania:
Pancakes z syropem klonowym
W misce wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Ciasto musi być idealnie gładkie, bez grudek. Dodając mleko obserwuj konsystencję ciasta – nie powinno być tak rzadkie jak na tradycyjne naleśniki – ma przypominać gęstą śmietanę. Jeżeli uzyskasz taką konsystencję nie dodając całego mleka możesz go trochę zostawić. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Ważne jest aby nie przesadzić z jego ilością (przed smażeniem można odlać nadmiar). Ciasto, które odstawiłaś na czas nagrzania patelni smaży partiami formując małe placuszki.
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!