Paszteciki z grzybami

trudność: Średnie
czas: 45 min.
porcje: 4 osoby

Pieczone paszteciki z grzybami


Mąka Basia Poznańska

Składniki

Ciasto
  • • 250 g Mąki Basi Poznańskiej
  • • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • • 1 łyżeczka soli
  • • szczypta cukru
  • • 1 jajko
  • • 1 łyżka zimnego mleka
  • • 400 g grzybów leśnych (można zastąpić pieczarkami)
  • • 1 cebula
  • • oliwa z oliwek
  • • świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Zrobić wgłębienie w mące. Włożyć masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki tak aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrobić. Gotowe owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Farsz
W tym czasie przygotować grzyby. Umyte grzyby zagotować w garnku. Odcedzić i pokroić w kostkę. Pokroić cebulę. Rozgrzać oliwę z oliwek na głębokiej patelni. Cebulę zeszklić na oliwie, a następnie dodać grzyby. Smażyć około 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Ciasto rozwałkować i pokroić w prostokąty, nadziać grzybami. Na blasze wyłożonej papierem ułożyć gotowe paszteciki. Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach do uzyskania złotego koloru (około 20 minut).

Mogą Cię zainteresować

Quiche ze szpinakiem i fetą
Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Kruche ciasto z wytrawnym nadzieniem.

Red Velvet Cake
Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Wilgotne, czerwone ciasto, przełożone kremową masą idealnie sprawdzi się jako niebanalny tort.

Brownie ze słonym karmelem
Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Obłędne brownie ze słonym karmelem. Przepis na małą blachę ciasta.

Chleb „Baltonowski”
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Chleb „Baltonowski”

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis