Pierniczki z miodem

trudność: Średnie
czas: 30 min.
porcje: >4 osób

Pierniczki z miodem brzmią dla Was smakowicie?


Basia

Składniki

Pierniczki
  • • 450 g płynnego miodu
  • • 450 g Mąki Basia Tortowa Extra
  • • 20 g przyprawy do piernika
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • • 2 żółtka
  • • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę przesiej do miski. Dodaj resztę składników i dokładnie zmiksuj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok 24 godziny.
Formowanie i pieczenie pierniczków
Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i lekko podsypując mąką rozwałkuj na grubość około 5mm. Z ciasta wycinaj pierniczki foremkami o różnych kształtach. Pierniczki wykładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (pierniczki będą rosły). Piecz w temperaturze 170 ºC przez około 10 minut. Po upieczeniu ostudź. Pierniczki dekoruj płynnym lukrem wg. własnej fantazji :) Smacznego!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Tarta cytrynowa
Łatwe
90 min.
>4 osób

Tarta cytrynowa

Łatwe
90 min.
>4 osób

Tarta cytrynowa

Cytrynowa tarta z białą czekoladą

Chałka
Średnie
45 min.
>4 osób

Chałka

Średnie
45 min.
>4 osób

Chałka

sprawdzony przepis na domową chałkę drożdżową

Jabłkowa tarta
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Jabłkowa tarta

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Jabłkowa tarta

Tarta z jabłkami

Kruche ciasto z mrożonymi owocami
Łatwe
30 min.
>4 osób

Kruche ciasto z mrożonymi owocami

Łatwe
30 min.
>4 osób

Kruche ciasto z mrożonymi owocami

kruche ciasto z mrożonymi owocami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis