Pizza Margherita

trudność: Średnie
czas: 90 min.
porcje: 1 osoba

Składniki

Pizza Margherita
  • • 300 g mąki Basia na Pizzę Włoską typ "00"
  • • ¾ szklanki ciepłej wody
  • • 10 g świeżych drożdży
  • • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • • płaska łyżeczka soli
  • • sos pomidorowy lub pomidory w puszce
  • • ser mozzarella (w bloku)

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizze:
W połowie ciepłej wody rozpuść drożdże. Do miski wsyp mąkę, sól, wlej rozpuszczone drożdże, oliwę oraz pozostałą wodę. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji. Energicznie wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejać się od dłoni. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 ℃. Ciasto rozwałkuj na cienki placek lub wyłóż je do natłuszczonej blaszki o średnicy ok. 35cm, dopasowując do jej kształtu. Następnie ciasto posmaruj sosem pomidorowym (w przypadku użycia pomidorów w puszce, zmiksuj je, doprawiając odrobiną cukru i soli według uznania.) Całość posyp serem mozzarella startym na tarce. Piecz ok. 15-20 minut. Pizzę możesz urozmaicać według własnych smaków. Smacznego! Autorem przepisu jest restaurator Mauro Lucci - właściciel restauracji Amici Miei.

Mogą Cię zainteresować

Aksamitne naleśniki
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Muffinki z czekoladą
Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób

Muffinki z czekoladą

Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób

Muffinki z czekoladą

Proste w przygotowaniu muffinki z kawałkami czekolady

Fondant czekoladowy
Łatwe
30 min.
4 osoby

Fondant czekoladowy

Łatwe
30 min.
4 osoby

Fondant czekoladowy

Deser czekoladowy z płynnym środkiem.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis