Pizza Margherita
Składniki
Pizza Margherita- • 300 g mąki Basia na Pizzę Włoską typ "00"
- • ¾ szklanki ciepłej wody
- • 10 g świeżych drożdży
- • 3 łyżki oliwy z oliwek
- • płaska łyżeczka soli
- • sos pomidorowy lub pomidory w puszce
- • ser mozzarella (w bloku)
Sposób przygotowania:
Ciasto na pizze:W połowie ciepłej wody rozpuść drożdże. Do miski wsyp mąkę, sól, wlej rozpuszczone drożdże, oliwę oraz pozostałą wodę. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji. Energicznie wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejać się od dłoni. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 ℃. Ciasto rozwałkuj na cienki placek lub wyłóż je do natłuszczonej blaszki o średnicy ok. 35cm, dopasowując do jej kształtu. Następnie ciasto posmaruj sosem pomidorowym (w przypadku użycia pomidorów w puszce, zmiksuj je, doprawiając odrobiną cukru i soli według uznania.) Całość posyp serem mozzarella startym na tarce. Piecz ok. 15-20 minut. Pizzę możesz urozmaicać według własnych smaków. Smacznego! Autorem przepisu jest restaurator Mauro Lucci - właściciel restauracji Amici Miei.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!