Placek śliwkowy
Składniki
Ciasto- • 400 g mąki Basia Tortowa Extra
- • 100 g cukru
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 300 g masła
- • 2 jajka
- • Śliwki
- • 50 g cukru pudru
- • 1/3 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Śliwki
Opłucz, osusz i pokrój śliwki na połówki wzdłuż osi. Usuń pestki. Wymieszaj je z cukrem pudrem i kilkoma szczyptami cynamonu.
Ciasto
Nagrzej piekarnik do 170 st. z termoobiegiem. W dużej misce ubij białka z cukrem, dodaj żółtka i dalej je ubijaj.
Przesiej mąkę do miski. Dodaj proszek do pieczenia, masło oraz ubitą miksturę z białek, żółtka i cukru.
Zagnieć ciasto i włóż je do zamrażarki na 15 minut.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blachę i dosyć równomiernie porozkładaj na nim cząstki śliwek.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
Wyjmij i ostudź. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
>90 min.
>4 osób
Chleb „Baltonowski”
wideo

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby
Mleczna kanapka

Łatwe
90 min.
>4 osób
Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Średnie
90 min.
1 osoba
Pizza Margherita
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!
Zaakceptuj cookies, aby w pełni korzystać z naszej strony.