Placek śliwkowy

trudność: Trudne
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Pyszny placek śliwkowy, który mogłaś zobaczyć w naszym spocie telewizyjnym


Mąka Basia Tortowa extra

Składniki

Ciasto
  • • 400 g mąki Basia Tortowa Extra
  • • 100 g cukru
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 300 g masła
  • • 2 jajka
Śliwki
  • • Śliwki
  • • 50 g cukru pudru
  • • 1/3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Śliwki
Opłucz, osusz i pokrój śliwki na połówki wzdłuż osi. Usuń pestki. Wymieszaj je z cukrem pudrem i kilkoma szczyptami cynamonu.
Ciasto
Nagrzej piekarnik do 170 st. z termoobiegiem. W dużej misce ubij białka z cukrem, dodaj żółtka i dalej je ubijaj. Przesiej mąkę do miski. Dodaj proszek do pieczenia, masło oraz ubitą miksturę z białek, żółtka i cukru. Zagnieć ciasto i włóż je do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na blachę i dosyć równomiernie porozkładaj na nim cząstki śliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Wyjmij i ostudź. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Quiche ze szpinakiem i fetą
Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Kruche ciasto z wytrawnym nadzieniem.

Red Velvet Cake
Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Wilgotne, czerwone ciasto, przełożone kremową masą idealnie sprawdzi się jako niebanalny tort.

Brownie ze słonym karmelem
Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Obłędne brownie ze słonym karmelem. Przepis na małą blachę ciasta.

Chleb „Baltonowski”
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Chleb „Baltonowski”

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis