Pralinowy mazurek

trudność: Średnie
czas: 45 min.
porcje: >4 osób

Mazurek z pomadą pralinową



Basia

Składniki

Ciasto
  • • 300 g Basi Tortowej Extra
  • • 3 łyżki cukru
  • • 2 łyżki masła
  • • 1 jajko
  • • 1 żółtko
  • • 150 g śmietany
  • • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę pralinową
  • • 200 g masła
  • • 250 g cukru pudru
  • • 4 żółtka
  • • 50 g kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto
Z podanych składników zagniatamy ciasto z taką ilością mąki, aby można je było rozwałkować na grubość 0,5 cm. Ciasto pieczemy na złoty kolor (około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie masy
Masło ucieramy z cukrem w misce, kolejno dodajemy po jednym żółtku. Do gładkiej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy ją nożem maczanym w ciepłej wodzie. Mazurek należy odstawić w chłodne miejsce, by masa stężała. Na koniec dekorujemy rodzynkami, płatkami migdałów i pralinkami

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis