Ptysie z bitą śmietaną
Składniki
Ciasto parzone- • 1 szklanka Mąki Basia Tortowej Extra
- • 1 szklanka wody
- • 4 jajka
- • 135 gram masła
- • szczypta soli
- • 250 ml śmietany kremówki (36%)
- • 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta parzonego
W garnku zagotować masło z wodą i solą. Gdy zacznie wrzeć dodać mąkę i energicznie mieszać na małym ogniu (mogą powstać grudki, ale po chwili mieszania powinna wyjść jednolita i lśniąca masa). Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Do wystudzonej masy kolejno dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksująć do jednolitej masy.
Pieczenie ptysi
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto przełożyć do rękawa i szprycować na papier do pieczenia, pozostawiając kilka centymetrów odstępu (ciasto można również nałożyć łyżką). Piec przez około 25 minut, aż ptysie sie zarumienią. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Po tym czasie obniżyc temperaturę do 120 stopni i pozostawić ptysie do wysuszenia na 10 minut. Wyłączyć piekarnik i delikatnie uchylić drzwiczki do ostudzenia ptysi.
Składanie ptysi
Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Ptysie przekroić ostrym nożem na pół. Wypełnić bitą śmietaną. Gotowe ptysie można posypać cukrem pudrem.
Mogą Cię zainteresować

Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!