Ptysie z kremem

trudność: Trudne
czas: 60 min.
porcje: 3 osoby

Ptysie z kremem mascarpone


Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto
  • • 1 szklanka Mąki Basi Tortowej Extra
  • • 1 szklanka wrzącej wody
  • • ½ kostki masła
  • • ½ łyżeczki soli
  • • 4 jajka
Nadzienie
  • • 250 g mascarpone
  • • 200 g śmietany kremówki
  • • 4 łyżki cukru pudru
  • • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto
W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia 1 szklankę wody. Następnie dodać masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę i sól. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdjąć z ognia i dodać 1 jajko. Ubić mikserem. Odstawić na 5 minut. Dodać pozostałe jajka, po jednym na raz i ubijać po każdym dodaniu. Ciasto odstawić na 10 minut. Ciasto wykładać za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ciastkami powinno być zachowane 2 cm przerwy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-30 minut, na złoty kolor.
Nadzienie
Ubić kremówkę, jak będzie dobrze ubita dodać ser mascarpone. Na końcu ubijania posłodzić cukrem pudrem do smaku (około 4 łyżki). Ciastka ostudzić. Wykładać na jedną część ubitą śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego, przykrywać drugą. Na końcu posypać cukrem pudrem.

Mogą Cię zainteresować

Bułki brioche
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Idealne bułki do domowych burgerów

Tarta dyniowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Sprawdzony przepis na tarte z sezonowymi pysznościami.

wideo
Ciasto ze śliwkami
Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis