Ptysie z kremem

trudność: Trudne
czas: 60 min.
porcje: 3 osoby

Ptysie z kremem mascarpone


Basia

Składniki

Ciasto
  • • 1 szklanka Mąki Basi Tortowej Extra
  • • 1 szklanka wrzącej wody
  • • ½ kostki masła
  • • ½ łyżeczki soli
  • • 4 jajka
Nadzienie
  • • 250 g mascarpone
  • • 200 g śmietany kremówki
  • • 4 łyżki cukru pudru
  • • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto
W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia 1 szklankę wody. Następnie dodać masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę i sól. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdjąć z ognia i dodać 1 jajko. Ubić mikserem. Odstawić na 5 minut. Dodać pozostałe jajka, po jednym na raz i ubijać po każdym dodaniu. Ciasto odstawić na 10 minut. Ciasto wykładać za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ciastkami powinno być zachowane 2 cm przerwy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-30 minut, na złoty kolor.
Nadzienie
Ubić kremówkę, jak będzie dobrze ubita dodać ser mascarpone. Na końcu ubijania posłodzić cukrem pudrem do smaku (około 4 łyżki). Ciastka ostudzić. Wykładać na jedną część ubitą śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego, przykrywać drugą. Na końcu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis