Puszyste jabłkowe placuszki

trudność: Bardzo łatwe
czas: 15 min.
porcje: 4 osoby

Szybki i prosty przepis idealny na śniadanie


Basia

Składniki

Ciasto
  • • 1 ,5 szklanki przesianej mąki Basia wrocławskiej
  • • 2 łyżki cukru pudru
  • • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • • 300ml maślanki
  • • 1/2 szklanki (140g) przecieru jabłkowego
  • • 20 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Wymieszaj mąkę i cukier w misce i zrób w środku wgłębienie. Ubij jajko i maślankę razem w osobnym naczyniu, a następnie dodaj do mąki z cukrem. Wymieszaj aż do całkowitego połączenia składników. Na końcu dodaj do masy przecier jabłkowy i delikatnie wymieszaj. Masę wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Smażyć placuszki na średnim ogniu od 2 do 3 minut aż na placuszku pojawią się małe pęcherzyki. Ostrożnie obrócić. Smażyć drugą stronę przez kolejne 2 minuty. Odłożyć na kratkę do ostygnięcia. Nałożyć kolejną porcję i tak aż do zużycia całego ciasta. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. Placuszki można usmażyć dzień wcześniej i przechowywać w pojemniku, w sam raz na szybkie śniadanie!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis