Puszyste jabłkowe placuszki

trudność: Bardzo łatwe
czas: 15 min.
porcje: 4 osoby

Szybki i prosty przepis idealny na śniadanie


Mąka Basia Wrocławska

Składniki

Ciasto
  • • 1 ,5 szklanki przesianej mąki Basia wrocławskiej
  • • 2 łyżki cukru pudru
  • • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • • 300ml maślanki
  • • 1/2 szklanki (140g) przecieru jabłkowego
  • • 20 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Wymieszaj mąkę i cukier w misce i zrób w środku wgłębienie. Ubij jajko i maślankę razem w osobnym naczyniu, a następnie dodaj do mąki z cukrem. Wymieszaj aż do całkowitego połączenia składników. Na końcu dodaj do masy przecier jabłkowy i delikatnie wymieszaj. Masę wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Smażyć placuszki na średnim ogniu od 2 do 3 minut aż na placuszku pojawią się małe pęcherzyki. Ostrożnie obrócić. Smażyć drugą stronę przez kolejne 2 minuty. Odłożyć na kratkę do ostygnięcia. Nałożyć kolejną porcję i tak aż do zużycia całego ciasta. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. Placuszki można usmażyć dzień wcześniej i przechowywać w pojemniku, w sam raz na szybkie śniadanie!

Mogą Cię zainteresować

Jagodzianki z maślaną kruszonką
Łatwe
75 min.
>4 osób

Jagodzianki z maślaną kruszonką

Łatwe
75 min.
>4 osób

Jagodzianki z maślaną kruszonką

Proste do zrobienia jagodzianki z maślaną kruszonką.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Proste, ucierane ciasto idealne na lato.

Aksamitne naleśniki
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis