Rolada biszkoptowa

trudność: Średnie
czas: 45 min.
porcje: 2 osoby

Rolada biszkoptowa z mascarpone i malinami.



Mąka Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów

Składniki

Biszkopt
  • • 5 sztuk jajek
  • • Mąka Basia Extra Wypiek typ 400- 100 g
  • • 70 ml oleju
  • • 70 g cukru
  • • aromat waniliowy- do smaku
  • • szczypta soli
Krem
  • • 250 g serka mascarpone
  • • 100 ml śmietanki 30%
  • • 50 g cukru
  • • aromat waniliowy- do smaku
  • • dżem malinowy- wg potrzeb
  • • maliny- wg potrzeb
  • • cukier puder- wg potrzeb

Sposób przygotowania:

Biszkopt
Do białek dodać sól i ubić je na sztywno dodając po trochy cukier. Kontynuując ubijanie dodawać żółtka, a następnie olej. Masa musi być jasna i puszysta. Na końcu dodać olej, aromat waniliowy oraz przesianą mąkę- wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć na blachę z wyposażenia piekarnika ( 36x 36 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu, góra- dół – 15 minut lub do suchego patyczka.
Krem
Do mascarpone dodać śmietankę, cukier i aromat waniliowy- ubić na puszysty krem.
Składanie rolady
na upieczony i lekko wystudzony biszkopt położyć nowy arkusz papieru do pieczenia. Obrócić biszkopt na drugą stronę, oderwać papier, na którym się piekł. Biszkopt wysmarować dżemem i kremem, ułożyć maliny, zrolować biszkopt na roladę i zapakować w papier, który jest pod nim. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis