Rolada truskawkowa
Składniki
Biszkopt- • 200 g mąki Basi Tortowa Extra
- • 50 g mąki ziemniaczanej
- • 5 dużych jaj
- • 150 g cukru
- • Szczypta soli
- • 4 szklanki truskawek
- • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- • 1 galaretka truskawkowa
- • 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Biszkopt
Jajka wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przez przygotowaniem – gdy będą mieć temperaturę pokojową, oddzielamy żółtka od białek, a obie mąki mieszamy i przesiewamy.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli – powstała piana musi być sztywna, nie może się przesuwać. Na koniec, nie przestając ubijać dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku.
Wyłączamy mikser, do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy na dużą, płaską blachę i pieczemy przez ok. 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Krem truskawkowy
Truskawki zmiksować z cukrem. Galaretkę sporządzić z połowy wody, jaka jest podana na opakowaniu, ostudzić , zmieszać z musem truskawkowym i wstawić do lodówki do delikatnego stężenia. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą pianę i połączyć z delikatnie schłodzonym musem truskawkowym. Ciasto wysmarować musem, delikatnie zwinąć i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
>90 min.
>4 osób
Chleb „Baltonowski”
wideo

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby
Mleczna kanapka

Łatwe
90 min.
>4 osób
Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Średnie
90 min.
1 osoba
Pizza Margherita
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!
Zaakceptuj cookies, aby w pełni korzystać z naszej strony.