Roladki z kakao

trudność: Łatwe
czas: 45 min.
porcje: 4 osoby

Mąkę przesiać, połączyć z masłem. Mleko z cukrem lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać do mąki wymieszanej z masłem.


Basia

Składniki

Rogaliki
  • • mąka
  • • masło
  • • cukier
  • • kakao

Sposób przygotowania:

Roladki z kakao
Mąkę przesiać, połączyć z masłem. Mleko z cukrem lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać do mąki wymieszanej z masłem. Ciasto wyrobić, owinąć w ściereczkę, zanurzyć w zimnej wodzie na około 1 godzinę aż wypłynie na wierzch. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość ½ cm. Wykrawać trójkąty. Każdy trójkąt posypać łyżką kakao, łyżką startego masła i łyżeczką cukru, zwinąć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec na złoty kolor przez 20 minut. Smacznego!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis