Słodkie bułeczki

trudność: Łatwe
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

idealnie nadadzą się na szybką przekąskę



Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto
  • • 500 g Mąki Basia Extra Wypiek
  • • 20 g drożdży
  • • 240ml mleka
  • • 85g płynnego miodu
  • • 1 jajko
  • • 1 żółtko
  • • 60g roztopionego masła
  • • Pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przygotuj rozczyn:
3 łyżki mąki, łyżka cukru, świeże drożdże i ok pół szklanki letniego mleka. Wszystko ze sobą połącz i pozostaw do wyrośnięcia na ok 20 min. W dużej misce przesiej mąkę, dodaj rozczyn i resztę składników (mąkę możesz dodawać stopniowo, może wystarczyć jej mniejsza ilość – ok 450g), masło dodaj na samym końcu wyrabiania ciasto. Gdy ciasto będzie już gładkie, elastyczne uformuj kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu
Po wyrośnięciu ponownie, krótko wyrób ciasto. Odrywaj kawałki ciasta i uformuj ok 12 bułeczek. Wykładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj ręcznikiem kuchenny i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok 40 min. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i posyp grubą solą lub sezamem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego.

Mogą Cię zainteresować

Pierogi z borówkami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Gofry z mąki żytniej
Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami

Ruskie ze szpinakiem
Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie

Słodkie bułeczki
Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis