Słodkie bułeczki
Składniki
Ciasto- • 500 g Mąki Basia Extra Wypiek
- • 20 g drożdży
- • 240ml mleka
- • 85g płynnego miodu
- • 1 jajko
- • 1 żółtko
- • 60g roztopionego masła
- • Pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn:
3 łyżki mąki, łyżka cukru, świeże drożdże i ok pół szklanki letniego mleka. Wszystko ze sobą połącz i pozostaw do wyrośnięcia na ok 20 min.
W dużej misce przesiej mąkę, dodaj rozczyn i resztę składników (mąkę możesz dodawać stopniowo, może wystarczyć jej mniejsza ilość – ok 450g), masło dodaj na samym końcu wyrabiania ciasto. Gdy ciasto będzie już gładkie, elastyczne uformuj kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu
Po wyrośnięciu ponownie, krótko wyrób ciasto. Odrywaj kawałki ciasta i uformuj ok 12 bułeczek. Wykładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj ręcznikiem kuchenny i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok 40 min. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i posyp grubą solą lub sezamem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!