Słodkie bułeczki

trudność: Łatwe
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

idealnie nadadzą się na szybką przekąskę



Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto
  • • 500 g Mąki Basia Extra Wypiek
  • • 20 g drożdży
  • • 240ml mleka
  • • 85g płynnego miodu
  • • 1 jajko
  • • 1 żółtko
  • • 60g roztopionego masła
  • • Pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przygotuj rozczyn:
3 łyżki mąki, łyżka cukru, świeże drożdże i ok pół szklanki letniego mleka. Wszystko ze sobą połącz i pozostaw do wyrośnięcia na ok 20 min. W dużej misce przesiej mąkę, dodaj rozczyn i resztę składników (mąkę możesz dodawać stopniowo, może wystarczyć jej mniejsza ilość – ok 450g), masło dodaj na samym końcu wyrabiania ciasto. Gdy ciasto będzie już gładkie, elastyczne uformuj kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu
Po wyrośnięciu ponownie, krótko wyrób ciasto. Odrywaj kawałki ciasta i uformuj ok 12 bułeczek. Wykładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj ręcznikiem kuchenny i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok 40 min. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i posyp grubą solą lub sezamem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego.

Mogą Cię zainteresować

Bułki brioche
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Idealne bułki do domowych burgerów

Tarta dyniowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Sprawdzony przepis na tarte z sezonowymi pysznościami.

wideo
Ciasto ze śliwkami
Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis