Świąteczne ciasto z żurawiną
Składniki
Ciasto- • 3 jajka
- • 2 szklanki cukru,
- • 3/4 kostki masła,
- • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- • 2 szklanki Mąki Basi Extra Wypiek
- • 340 g świeżej żurawiny
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania ciasta
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Jajka utrzeć z cukrem, aż lekko zgęstnieją i będą miały jasny kolor – około 5-7 minut (masa powinna się podwoić). Dodać masło i wanilię, mieszać dwie minuty. Następnie wymieszać z mąką, aż się połączą. Dodać żurawinę i dokładnie wymieszać. Przygotować tortownicę– wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Piec przez 40 do 50 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto obficie obsypać cukrem pudrem.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Aksamitne naleśniki

Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób
Muffinki z czekoladą
Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób
Muffinki z czekoladą
Proste w przygotowaniu muffinki z kawałkami czekolady

Łatwe
30 min.
4 osoby
Fondant czekoladowy
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!