Szarlotka z lukrem

trudność: Łatwe
czas: 75 min.
porcje: >4 osób

Prosty przepis na klasyczną szarlotkę z lukrem



Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto
  • • 400 g mąki Basia Extra Wypiek typ 550
  • • 200 g cukru
  • • 150 g masła
  • • 100 g śmietany 18%
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 2 żółtka
  • • szczypta soli
  • • skórka z cytryny
Nadzienie
  • • 3 kg jabłek
  • • sok z cytryny
  • • 4 łyżki bułki tartej
  • • 1 łyżeczka cynamonu
  • • 1 łyżeczka kardamonu
  • • 1 łyżeczka imbiru
Lukier
  • • 120 g cukru pudru
  • • 40 g masła
  • • 2 łyżki mleka
  • • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Przygotowanie jabłek
Obrane jabłka zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Dodajcie sok z cytryny i rozpocznijcie gotowanie. Pamiętajcie, aby raz po raz wymieszać jabłka. Kiedy sok wygotuje się, dodajcie do jabłek aromaty: cynamon, kardamon i imbir. Dodajcie też bułkę tartą, która wchłonie ewentualną wilgoć. Całość wymieszajcie do połączenia się składników i pozostawcie do momentu wykonania ciasta.
Ciasto
Rozpuśćcie masło i pozostawcie je do wystudzenia. Do miski dodajcie wszystkie wymienione składniki, czyli: mąkę, cukier, przygotowane masło, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sól, śmietanę i żółtka. Wszystkie składniki wymieszajcie najpierw łyżką, a następnie wyłóżcie ciasto na stolnicę i ręcznie wyróbcie ciasto do połączenia się składników. Zajmie Wam to tylko kilka chwil. Teraz ciasto podzielcie na pół. Każdą połowę ciasta rozwałkujcie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wymiar blaszki. Po rozwałkowaniu pierwszej porcji ciasta zdejmijcie pierwszy arkusz papieru i ciasto przenieście do blaszki na papierze, na którym teraz leży. Dodajcie przygotowany farsz z jabłek i wyrównajcie powierzchnię. Teraz na wierzch połóżcie drugą warstwę rozwałkowanego ciasta. Dla ułatwienia ciasto możecie układać na jabłkach w mniejszych kawałkach.
Pieczenie
Szarlotkę włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie bez termoobiegu, w trybie piekarnika góra-dół, 40 minut.
Lukier
Rozpuśćcie masło i dodajcie do niego resztę wymienionych składników. Całość wymieszajcie - utworzy się gęsty lukier, który musicie wylać na upieczoną, jeszcze ciepłą szarlotkę i go rozprowadzić. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Red Velvet Cake
Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Wilgotne, czerwone ciasto, przełożone kremową masą idealnie sprawdzi się jako niebanalny tort.

Brownie ze słonym karmelem
Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Obłędne brownie ze słonym karmelem. Przepis na małą blachę ciasta.

Chleb „Baltonowski”
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Chleb „Baltonowski”

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis