Szarlotka z lukrem

trudność: Łatwe
czas: 75 min.
porcje: >4 osób

Prosty przepis na klasyczną szarlotkę z lukrem



Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto
  • • 400 g mąki Basia Extra Wypiek typ 550
  • • 200 g cukru
  • • 150 g masła
  • • 100 g śmietany 18%
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 2 żółtka
  • • szczypta soli
  • • skórka z cytryny
Nadzienie
  • • 3 kg jabłek
  • • sok z cytryny
  • • 4 łyżki bułki tartej
  • • 1 łyżeczka cynamonu
  • • 1 łyżeczka kardamonu
  • • 1 łyżeczka imbiru
Lukier
  • • 120 g cukru pudru
  • • 40 g masła
  • • 2 łyżki mleka
  • • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Przygotowanie jabłek
Obrane jabłka zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Dodajcie sok z cytryny i rozpocznijcie gotowanie. Pamiętajcie, aby raz po raz wymieszać jabłka. Kiedy sok wygotuje się, dodajcie do jabłek aromaty: cynamon, kardamon i imbir. Dodajcie też bułkę tartą, która wchłonie ewentualną wilgoć. Całość wymieszajcie do połączenia się składników i pozostawcie do momentu wykonania ciasta.
Ciasto
Rozpuśćcie masło i pozostawcie je do wystudzenia. Do miski dodajcie wszystkie wymienione składniki, czyli: mąkę, cukier, przygotowane masło, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sól, śmietanę i żółtka. Wszystkie składniki wymieszajcie najpierw łyżką, a następnie wyłóżcie ciasto na stolnicę i ręcznie wyróbcie ciasto do połączenia się składników. Zajmie Wam to tylko kilka chwil. Teraz ciasto podzielcie na pół. Każdą połowę ciasta rozwałkujcie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wymiar blaszki. Po rozwałkowaniu pierwszej porcji ciasta zdejmijcie pierwszy arkusz papieru i ciasto przenieście do blaszki na papierze, na którym teraz leży. Dodajcie przygotowany farsz z jabłek i wyrównajcie powierzchnię. Teraz na wierzch połóżcie drugą warstwę rozwałkowanego ciasta. Dla ułatwienia ciasto możecie układać na jabłkach w mniejszych kawałkach.
Pieczenie
Szarlotkę włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie bez termoobiegu, w trybie piekarnika góra-dół, 40 minut.
Lukier
Rozpuśćcie masło i dodajcie do niego resztę wymienionych składników. Całość wymieszajcie - utworzy się gęsty lukier, który musicie wylać na upieczoną, jeszcze ciepłą szarlotkę i go rozprowadzić. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Jagodzianki z maślaną kruszonką
Łatwe
75 min.
>4 osób

Jagodzianki z maślaną kruszonką

Łatwe
75 min.
>4 osób

Jagodzianki z maślaną kruszonką

Proste do zrobienia jagodzianki z maślaną kruszonką.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Proste, ucierane ciasto idealne na lato.

Aksamitne naleśniki
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis