Szpinakowa tarta

trudność: Łatwe
czas: 75 min.
porcje: 4 osoby

Szpinakowa tarta z jajkiem



Basia

Składniki

Kruche ciasto
  • • 250g Mąki Basia Krupczatka
  • • 150g masła
  • • 50 g cukru pudru
  • • 1 jajko
  • • Szczypta soli
Farsz
  • • 450 g liści szpinaku
  • • 50 g parmezanu
  • • 2 ząbki czosnku
  • • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • • 4 jajka
  • • 1 łyżka masła
  • • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto na tartę
W misce szybko wymieszaj schłodzone masło, cukier, mąkę sól i jajko i zagnieć kruche ciasto. Następnie zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na ok. godzinę. W czasie chłodzenia ciasta przygotuj farsz. Liście szpinaku podsmaż na odrobinie masła wraz z przetartym czosnkiem, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodaj śmietanę oraz parmezan. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. (średnica ok 24-26cm) Wyklej ciastem dno i boki formy, a następnie ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min, aż do zrumienienia. Po tym czasie wyciągnij ciasto, lekko przestudź i wyłóż na nie przygotowany farsz. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 15 minut. Po tym czasie rozbij na farsz 4 jajka – oprósz je solą i pieprzem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz, aż do ścięcia białek jaj. Smacznego!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis