Tagliatelle z borowikami

trudność: Średnie
czas: 30 min.
porcje: 2 osoby

Tagliatelle z borowikami


Basia

Składniki

Ciasto na makaron
  • • 200 g Mąki Basia Poznańskiej,
  • • 2 jajka,
  • • szczypta soli morskiej do smaku,
  • • łyżka oliwy z oliwek
sos do makaronu
  • • 200 g borowików
  • • 2 łyżki mascarpone lub śmietany
  • • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron
Mieszamy mąkę, jajka, sól, w połowie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli trzeba, w trakcie zagniatania dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na 10-15 minut, zawinięte w folię spożywczą. Po tym czasie ciasto wałkujemy i kroimy na długie cienkie paski tagliatelle, lub używamy do tego maszynki – nakładki robota kuchennego. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Sos borowikowy
Oczyszczone i umyte borowiki kroimy na kawałki i dusimy na maśle, na koniec doprawiamy śmietaną lub serem mascarpone, natką pietruszki, solą i pieprzem.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis