Tarta cytrynowa

trudność: Łatwe
czas: 90 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 180g mąki Basia Krupczatki
  • • 100g masła
  • • 50g cukru pudru
  • • 2 łyżki zimnej wody
  • • Starta skórka z cytryny
Masa cytrynowa
  • • 200g mascarpone
  • • 200g śmietany 18%
  • • 35g cukru pudru
  • • 40 ml soku z cytryny
  • • Starta skórka z dwóch cytryn
  • • 2 żółtka
  • • Płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem czekoladowy
  • • 150ml śmietanki 30%
  • • 75g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto
Składniki używane do przygotowania ciasta powinny być schodzone w lodówce. Mąkę Krupczatkę przesiej i połącz z cukrem pudrem, dodaj masło oraz skórkę z cytryny. Połącz ze sobą składniki tak, aby powstało ciasto. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji możesz dodać zimną wodę. Przygotowane ciasto zafoliuj i włóż do lodówki. Formę do tarty wyłóż schłodzonym ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do lodówki. Nagrzej piekarnik do temperatury 190-200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wstaw formę z ciastem i piecz do zarumienienia ok. 25 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Masa cytrynowa
Aby przygotować masę składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieść w misce mascarpone, dodaj śmietanę, cukier puder, sok z cytryny, roztrzepane żółtka oraz przesianą mąkę ziemniaczaną. Połącz ze sobą składniki. Gotowe składniki umieść na ostudzonym spodzie tarty.
Pieczenie
Wstaw tarte ponownie do piekarnika tym razem nagrzanego do 175 stopni. Piecz do momentu, aż masa się zetnie czyli ok. 40 minut. Gotowe ciasto ostudź, a następnie umieść w lodówce na całą noc.
krem czekoladowy
Do przygotowania kremu należy zgotować śmietankę, następnie dodać do niej białą czekoladę i mieszać tak, by się rozpuściła. Następnie pozostaw krem do ostudzenia. Kolejnym krokiem jest umieszczenie kremu w lodowce. Schłodzony krem ubijaj tak długo, aż zrobi się gęsty. Następnie wyłóż go na wierzch tarty. Ponownie umieść gotową tartę w lodówce. Podawaj schłodzoną. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Jesienne cynamonki
Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis