Tarta czekoladowa
Składniki
Ciasto- • 375g Mąki Basi Tortowej
- • 10g płatków migdałowych
- • 220g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- • Skórka z ½ pomarańczy
- • ½ laski wanilii
- • 2 szczypty soli kuchennej
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 150g cukru pudru
- • 2 jajka
- • 180ml śmietanki
- • 120ml mleka
- • 300g gorzkiej czekolady (70% kakao), posiekanej
- • 2 jajka, lekko roztrzepane
Sposób przygotowania:
Ciasto
Wymieszać rękami mąkę, migdały i masło. Dodać startą skórkę, nasiona wanilii, sól, proszek do pieczenia, cukier i całe jajka, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Na blacie wysypanym mąką rozwałkować ciasto do grubości 5 mm. Ciasto wyłożyć do formy. Rozgrzać piekarnik do 170ºC. Na ciasto wysypać nasiona fasoli. Włożyć do piekarnika i piec przez około 10 do 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Nadzienie czekoladowe
W rondlu, doprowadzić śmietanę i mleko do wrzenia, a następnie dodać posiekaną czekoladę. Powoli dodać jajka i wymieszać, aż będzie gładkie. Wylać nadzienie czekoladowe na ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 100 ° C przez 25 do 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika (nawet jeśli środek ciasta wydaje się niedopieczony), włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!