Tarta dyniowa

trudność: Średnie
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Sprawdzony przepis na tarte z sezonowymi pysznościami.



Mąka Basia Krupczatka

Składniki

Ciasto
  • • 250g mąki Basia Krupczatki
  • • 50g cukru pudru
  • • 120g zimnego masła
  • • 3 duże jajka
  • • 450g dyni
  • • 500ml tłustego mleka
  • • 190 g cukru
  • • łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

ciasto na tartę
Aby przygotować ciasto na tartę przesiej mąkę i cukier puder do miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło i ugniataj, aż do uzyskania spójnej konsystencji. Następnie dodaj 1 jajko oraz 2 łyżki mleka i zagniataj. Ważne, żeby nie zagniatać ciasta zbyt długo, ponieważ straci ono na swojej kruchości. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po 30 minutach wyjmij ciasto i wyłóż nim natłuszczoną blaszkę do tarty. Wyłożoną formę ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
masa dyniowa
Aby przygotować masę dyniową pokrój obraną dynię i umieść ją w garnku. Następnie dodaj do niej cukier, esencję waniliową oraz mleko. Zagotuj składniki, aż zmiękną od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia będzie miała miękką konsystencję, zdejmij garnek z palnika i zblenduj składniki. Pozostaw je do wystygnięcia. Następnie umieść je w lodówce. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Wyjęte z lodówki ciasto przykryj papierem do pieczenia, wysypując na nie coś co obciąży papier np. fasolę. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu usuń papier i piecz ciasto przez kolejne 15 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zmniejszając temperaturę pieczenia na 160 stopni. Dwa rozkłócone jajka wymieszaj z masą dyniową za pomocą blendera. Następnie wylej gotową masę na ciasto i piecz ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni, do uzyskania sztywnej, sprężystej masy. Gotowe ciasto wyjmij, pozostaw do ostygnięcia i podawaj z ulubionymi dodatkami np. z bitą śmitaną. Smacznego!:)

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis