Tarta z brzoskwiniami i cynamonem
Składniki
Ciasto- • 200g Mąki Basia tortowa orkiszowa
- • 125 g zimnego masła
- • 3 łyżki cukru pudru (przesianego)
- • Szczypta soli
- • 2 łyżeczki cynamonu
- • 5 łyżek zimnej wody
- • 5 dojrzałych brzoskwiń
- • 40 g cukru trzcinowego
- • 2 łyżeczki cynamonu
- • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- • Do posmarowania 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody
- • Do oprószenia cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej na stolnicę,dodaj masło i posiekaj szybko nożem. Kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę dodaj przesiany cukier puder, cynamon, sól, wodę i szybko zagnieć. Uformuj kulkę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na około godzinę. W między czasie obierz brzoskwinie ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na talarki. W miseczce wymieszaj cukier, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną. Taką mieszanką oprósz dokładnie przygotowane brzoskwinie. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i przełóż do formy o średnicy około 30 cm. Na ciasto wyłóż przygotowane brzoskwinie, pozostawiając ok 3 cm przerwy do brzegu tak aby zawinąć ciasto. Ciasto zwiń po bokach posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą i oprósz cukrem trzcinowym. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 45-50 min. Po upieczeniu ostudź ciasto na kratce, a owoce polej miodem. Świetnie smakuje podana z jogurtem naturalnym. Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!