Tęczowy tort

trudność: Średnie
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Zaskoczcie swoje pociechy pysznym tęczowym tortem! :)



Mąka Basia Tortowa extra

Składniki

Składniki na 2 kolorowe blaty o średnicy ok 20cm (tort można zrobić z wybranej ilości warstw – proponujemy 6 warstw tj 3 x porcje podane poniżej)
  • • 3 duże jajka
  • • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • • 75g Mąki Basia Tortowa Extra
  • • 30g mąki ziemniaczanej
  • • Barwniki spożywcze
Krem cytrynowy
  • • 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) schłodzonej
  • • 500 g serka mascarpone
  • • 3 łyżki cukru pudru
  • • Skórka z cytryny
Do nasączenia tortu:
  • • Sok z 1-2 cytryn
  • • Woda

Sposób przygotowania:

Biszkopt
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszaj i przesiej do miski. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier. Cukier należy dodawać łyżka po łyżce, stopniowo cały czas ubijając. Na koniec ubijania dodaj żółtka i ubijaj jeszcze parę minut. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto podziel na pół. Do każdej części dodaj wybrany barwnik i delikatnie wymieszaj. Dwie okrągłe tortownice o szerokości 20-22cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) Delikatnie przełóż do nich ciasto. Piecz w temperaturze 160 stopni ok 20 min aż do suchego patyczka. Gorące biszkopty wyjmij z piekarnika i upuść je w formie, na podłogę z wysokości około 30cm. Wystudź. W taki sam sposób upiecz kolejne 4 biszkopty z barwnikami wedle uznania.
Krem cytrynowy z bitej śmietany:
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieść w misie miksera i ubij do powstania puszystego kremu. Dodaj cukier puder i skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj.
Złożenie tortu
Poszczególne blaty ciasta ułóż na paterze i nasączaj sokiem z cytryny wymieszanym z wodą, a następnie nakładaj krem. Tak postępuj z kolejnymi blatami. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem – można go też zabarwić na wybrany kolor Cały gotowy tort schłodzić w lodówce przez min 3 godziny. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Jesienne cynamonki
Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis