Zakwas Orkiszowy

trudność: Łatwe
czas: >90 min.
porcje: 1 osoba

Zakwas Orkiszowy



Mąka Basia Z Orkiszu Pełnozniarnista

Składniki

  • • 100 g Mąki Basi z Orkiszu
  • • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

1 Etap
Składniki mieszamy i odstawiamy w szklanym lub glinianym naczyniu w ciepłym miejscu, przykryty folią spożywczą.
Przez pierwsze 3 dni „dokarmiamy” zakwas co 12 godzin: mieszamy 100 g powstałego zaczynu, 100 g Mąki Basi z Orkiszu i 100 ml wody.
2 Etap
Czwartego i piątego dnia „dokarmiamy” zakwas co 24 godziny.
3 Etap
Zakwas przechowujemy w lodówce, koniecznie wyjmujemy z niej i „dokarmiamy” na 12 godz. przed użyciem.

Mogą Cię zainteresować

Jagodzianki z maślaną kruszonką
Łatwe
75 min.
>4 osób

Jagodzianki z maślaną kruszonką

Łatwe
75 min.
>4 osób

Jagodzianki z maślaną kruszonką

Proste do zrobienia jagodzianki z maślaną kruszonką.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Proste, ucierane ciasto idealne na lato.

Aksamitne naleśniki
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis