Zakwas Orkiszowy

trudność: Łatwe
czas: >90 min.
porcje: 1 osoba

Zakwas Orkiszowy



Mąka Basia Z Orkiszu Pełnozniarnista

Składniki

  • • 100 g Mąki Basi z Orkiszu
  • • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

1 Etap
Składniki mieszamy i odstawiamy w szklanym lub glinianym naczyniu w ciepłym miejscu, przykryty folią spożywczą.
Przez pierwsze 3 dni „dokarmiamy” zakwas co 12 godzin: mieszamy 100 g powstałego zaczynu, 100 g Mąki Basi z Orkiszu i 100 ml wody.
2 Etap
Czwartego i piątego dnia „dokarmiamy” zakwas co 24 godziny.
3 Etap
Zakwas przechowujemy w lodówce, koniecznie wyjmujemy z niej i „dokarmiamy” na 12 godz. przed użyciem.

Mogą Cię zainteresować

Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo prosty chleb
Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Najprostszy przepis na domowy chleb.

Pączki tradycyjne
Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Tradycyjne pączki idealne na karnawał!

Ptysie z bitą śmietaną
Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Chrupiące ptysie z delikatną bitą śmietaną.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis