Zakwas Orkiszowy

trudność: Łatwe
czas: >90 min.
porcje: 1 osoba

Zakwas Orkiszowy



Mąka Basia Z Orkiszu Pełnozniarnista

Składniki

  • • 100 g Mąki Basi z Orkiszu
  • • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

1 Etap
Składniki mieszamy i odstawiamy w szklanym lub glinianym naczyniu w ciepłym miejscu, przykryty folią spożywczą.
Przez pierwsze 3 dni „dokarmiamy” zakwas co 12 godzin: mieszamy 100 g powstałego zaczynu, 100 g Mąki Basi z Orkiszu i 100 ml wody.
2 Etap
Czwartego i piątego dnia „dokarmiamy” zakwas co 24 godziny.
3 Etap
Zakwas przechowujemy w lodówce, koniecznie wyjmujemy z niej i „dokarmiamy” na 12 godz. przed użyciem.

Mogą Cię zainteresować

Miękkie pierniczki
Średnie
30 min.
>4 osób

Miękkie pierniczki

Średnie
30 min.
>4 osób

Miękkie pierniczki

Przepis na miękkie świąteczne pierniki

Miękkie pierniczki
Średnie
30 min.
>4 osób

Miękkie pierniczki

Średnie
30 min.
>4 osób

Miękkie pierniczki

Przepis na miękkie święteczne pierniki

Muffinki z jabłkiem i cynamonem
Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób

Muffinki z jabłkiem i cynamonem

Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób

Muffinki z jabłkiem i cynamonem

Proste w przygotowaniu muffinki z jabłkiem i cynamonem. Idealne na jesień, stanowią ciekawą alternatywę klasycznej szarlotki.

Tagliatelle w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami
Łatwe
30 min.
2 osoby

Tagliatelle w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami

Łatwe
30 min.
2 osoby

Tagliatelle w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami

Domowy makaron tagliatelle w kremowym, śmietanowym sosie z kurczakiem i pieczarkami.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis