Zakwas Orkiszowy

trudność: Łatwe
czas: >90 min.
porcje: 1 osoba

Zakwas Orkiszowy



Mąka Basia Z Orkiszu Pełnozniarnista

Składniki

  • • 100 g Mąki Basi z Orkiszu
  • • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

1 Etap
Składniki mieszamy i odstawiamy w szklanym lub glinianym naczyniu w ciepłym miejscu, przykryty folią spożywczą.
Przez pierwsze 3 dni „dokarmiamy” zakwas co 12 godzin: mieszamy 100 g powstałego zaczynu, 100 g Mąki Basi z Orkiszu i 100 ml wody.
2 Etap
Czwartego i piątego dnia „dokarmiamy” zakwas co 24 godziny.
3 Etap
Zakwas przechowujemy w lodówce, koniecznie wyjmujemy z niej i „dokarmiamy” na 12 godz. przed użyciem.

Mogą Cię zainteresować

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą
Średnie
90 min.
4 osoby

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

Średnie
90 min.
4 osoby

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

wideo
Rolada biszkoptowa
Średnie
45 min.
2 osoby

Rolada biszkoptowa

Średnie
45 min.
2 osoby

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa z mascarpone i malinami.

Bułki do burgerów
Łatwe
90 min.
>4 osób

Bułki do burgerów

Łatwe
90 min.
>4 osób

Bułki do burgerów

Burgery z samodzielnie wypieczony bułkami! Do tego ugrillowane mięso lub w wersji wege ser halloumi i ulubione warzywa!

Muffiny z borówkami
Łatwe
60 min.
3 osoby

Muffiny z borówkami

Łatwe
60 min.
3 osoby

Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis