Zakwas Orkiszowy
Składniki
- • 100 g Mąki Basi z Orkiszu
- • 100 ml wody
Sposób przygotowania:
1 EtapSkładniki mieszamy i odstawiamy w szklanym lub glinianym naczyniu w ciepłym miejscu, przykryty folią spożywczą.
Przez pierwsze 3 dni „dokarmiamy” zakwas co 12 godzin: mieszamy 100 g powstałego zaczynu, 100 g Mąki Basi z Orkiszu i 100 ml wody.
Przez pierwsze 3 dni „dokarmiamy” zakwas co 12 godzin: mieszamy 100 g powstałego zaczynu, 100 g Mąki Basi z Orkiszu i 100 ml wody.
Czwartego i piątego dnia „dokarmiamy” zakwas co 24 godziny.
Zakwas przechowujemy w lodówce, koniecznie wyjmujemy z niej i „dokarmiamy” na 12 godz. przed użyciem.
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
75 min.
>4 osób
Jagodzianki z maślaną kruszonką
Łatwe
75 min.
>4 osób
Jagodzianki z maślaną kruszonką
Proste do zrobienia jagodzianki z maślaną kruszonką.

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Proste, ucierane ciasto idealne na lato.

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Aksamitne naleśniki

Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!