Zapiekane naleśniki
Składniki
Ciasto naleśnikowe:- • ok. 1 szklanka mąki Basia Wrocławska typ 500
- • ok. 2 szklanek mleka
- • 3 jajka
- • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- • sól do smaku
- • 500 g szpinaku
- • 250 g sera ricotta
- • 1 szt. sera mozzarella
- • 1 ząbek czosnku
- • 2 łyżki mąki Basia Wrocławska
- • 0,5 litra mleka
- • 50 g masła
- • gałka muszkatołowa do smaku
- • sól i biały mielony pieprz do smaku
- • parmezan wg potrzeb
- • masło wg potrzeb
Sposób przygotowania:
Przygotowanie składników:
Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, pracę rozpocznij od jego rozmrożenia i odciśnięcia wody. Możesz także odparować wodę na patelni. Świeży szpinak natomiast, należy najpierw dokładnie wypłukać i zblanszować przez ok. 2 minuty w gotującej wodzie, a nadmiar wody odcisnąć.
Naleśniki:
Do miski wbij jajka, dodaj sól i roztrzep jajka przy pomocy rózgi kuchennej. Dodaj mąkę i ponownie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj mleko i zioła prowansalskie. Odstaw ciasto na kilka minut. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste, dodaj mleko. Z kolei jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie; dodaj trochę mąki.
Smażenie naleśników:
Gorącą patelnię wysmaruj masłem i wylej na nią porcję ciasta. Smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aby się nie przypaliły
Farsz:
Do zimnego i odciśniętego z wody szpinaku, dodaj ser ricotta, sól, pieprz oraz odciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymiesza przy pomocy widelca. Teraz dodaj pokrojona w kostkę mozzarellę i znów wszystko wymieszaj
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę. Przy pomocy rózgi kuchennej, wszystko wymieszaj. Dodaj mleko i przyprawy. Ciągle mieszając, doprowadź do powstania gęstego sosu.
Składanie naleśników:
Na każdym naleśniku rozprowadź łyżkę sosu beszamelowego oraz szpinakowego farszu. Naleśnik złóż jak krokiet. Na dnie naczynia do zapiekania, rozprowadź 1 - 2 łyżki beszamelu. Ułóż naleśniki jeden obok drugiego. Polej naleśniki pozostały sosem i oprósz je startym serem.
Pieczenie:
Ustaw piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu. Naleśniki włóż do piekarnika na środkowa półkę. Po 15 minutach pieczenia, włącz termoobieg oraz grill i kontynuuj pieczenie do momenty kiedy naleśniki apetycznie się zarumienią. Smacznego!
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!