Zapiekane naleśniki

trudność: Średnie
czas: 90 min.
porcje: >4 osób

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.



Mąka Basia Wrocławska

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
  • • ok. 1 szklanka mąki Basia Wrocławska typ 500
  • • ok. 2 szklanek mleka
  • • 3 jajka
  • • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • • sól do smaku
Farsz:
  • • 500 g szpinaku
  • • 250 g sera ricotta
  • • 1 szt. sera mozzarella
  • • 1 ząbek czosnku
Sos beszamelowy:
  • • 2 łyżki mąki Basia Wrocławska
  • • 0,5 litra mleka
  • • 50 g masła
  • • gałka muszkatołowa do smaku
  • • sól i biały mielony pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • • parmezan wg potrzeb
  • • masło wg potrzeb

Sposób przygotowania:

Przygotowanie składników:
Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, pracę rozpocznij od jego rozmrożenia i odciśnięcia wody. Możesz także odparować wodę na patelni. Świeży szpinak natomiast, należy najpierw dokładnie wypłukać i zblanszować przez ok. 2 minuty w gotującej wodzie, a nadmiar wody odcisnąć.
Naleśniki:
Do miski wbij jajka, dodaj sól i roztrzep jajka przy pomocy rózgi kuchennej. Dodaj mąkę i ponownie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj mleko i zioła prowansalskie. Odstaw ciasto na kilka minut. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste, dodaj mleko. Z kolei jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie; dodaj trochę mąki.
Smażenie naleśników:
Gorącą patelnię wysmaruj masłem i wylej na nią porcję ciasta. Smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aby się nie przypaliły
Farsz:
Do zimnego i odciśniętego z wody szpinaku, dodaj ser ricotta, sól, pieprz oraz odciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymiesza przy pomocy widelca. Teraz dodaj pokrojona w kostkę mozzarellę i znów wszystko wymieszaj
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę. Przy pomocy rózgi kuchennej, wszystko wymieszaj. Dodaj mleko i przyprawy. Ciągle mieszając, doprowadź do powstania gęstego sosu.
Składanie naleśników:
Na każdym naleśniku rozprowadź łyżkę sosu beszamelowego oraz szpinakowego farszu. Naleśnik złóż jak krokiet. Na dnie naczynia do zapiekania, rozprowadź 1 - 2 łyżki beszamelu. Ułóż naleśniki jeden obok drugiego. Polej naleśniki pozostały sosem i oprósz je startym serem.
Pieczenie:
Ustaw piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu. Naleśniki włóż do piekarnika na środkowa półkę. Po 15 minutach pieczenia, włącz termoobieg oraz grill i kontynuuj pieczenie do momenty kiedy naleśniki apetycznie się zarumienią. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Jesienne cynamonki
Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis