FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa to klasyk wielkanocnych wypieków, który zachwyca swoją puszystością, delikatnym smakiem i ciepłym, domowym aromatem. Jej złocista, lekko rumiana skórka skrywa miękkie, lekkie wnętrze, które rozpływa się w ustach. Subtelnie słodki smak, wzbogacony czasem aromatem wanilii, cytryny lub delikatnymi dodatkami, takimi jak rodzynki czy kandyzowana skórka pomarańczowa, sprawia, że babka drożdżowa jest prawdziwym symbolem świątecznej tradycji.

Podana z odrobiną cukru pudru lub lukru, staje się ozdobą wielkanocnego stołu, wnosząc ciepło i radość do rodzinnego świętowania. Jej zapach, unoszący się w kuchni podczas pieczenia, tworzy wyjątkową atmosferę, w której czuć bliskość, spokój i wiosenne odrodzenie. Babka drożdżowa to nie tylko deser – to symbol tradycji i wspólnego celebrowania chwil, które łączą pokolenia i tworzą wspomnienia pełne smaku, zapachu i radości.

Składniki /na 4 os.
Ciasto
1,4 kg Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
200 g cukru
Kostka roztopionego masła (ok. 1 szklanka)
10 całych jaj
10 żółtek
1 l mleka
60 g drożdży
100 g rodzynków
Ekstrakt z wanilii
Starta skórka z jednej cytryny

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Jaja oraz żółtka rozkłócić z letnim mlekiem, cukrem i drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po 15 minutach dodać sklarowane letnie masło, ekstrakt waniliowy, rodzynki i ponownie wyrobić ciasto, które następnie należy pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
2

Pieczenie

Po tym czasie wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy (1 forma 2 kg lub dwie standardowe formy 0,8-1 kg). Ciasto powinno wypełniać formę do połowy jej wysokości, nakryć ściereczką. Gdy ciasto podrośnie do 2/3 wysokości formy – wstawić do dobrze i równomiernie nagrzanego piekarnika (190 stopni C). Ciasto piec godzinę. Po upieczeniu należy się z nim obchodzić bardzo ostrożnie, ponieważ wstrząśnięte bardzo łatwo opada.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Owocowy torcik

z natury dla Ciebie

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Placek śliwkowy

gdy gotujesz

Puszyste jabłkowe placuszki

gdy pieczesz

Tort czekoladowy

gdy pieczesz

Brownie bez cukru z daktylami

z natury dla Ciebie

Ciasteczka dietetyczne

gdy gotujesz

Pancakes z syropem klonowym

gdy gotujesz

Racuchy z bananami

gdy pieczesz

Ptysie z kremem

Zobacz więcej