FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Babka Wielkanocna

Babka wielkanocna to kwintesencja świątecznej tradycji i symbol domowego ciepła, który zdobi każdy wielkanocny stół. Jej puszysta, delikatna struktura i lekko waniliowy lub cytrusowy aromat wypełniają dom zapachem, który natychmiast przywołuje atmosferę rodzinnego świętowania. Idealnie wyrośnięta, o złocistej skórce i często ozdobiona subtelną warstwą lukru, cukrem pudrem lub klasyczną polewą czekoladową, staje się prawdziwą ozdobą stołu, przyciągając wzrok swoim apetycznym wyglądem.

Babka wielkanocna to nie tylko deser, ale również wspomnienie radosnych chwil spędzonych w gronie najbliższych, gdzie każdy kęs tego wypieku wprowadza harmonię między słodyczą a delikatnym smakiem. To ciasto, które od lat towarzyszy świątecznym celebracjom, łącząc tradycję z prostą przyjemnością dzielenia się wyjątkowym smakiem. Babka wielkanocna jest jak obietnica wiosny i radosnego świętowania, która każdego roku wprowadza na stół odrobinę niepowtarzalnego uroku.

Składniki /na 4 os.
Ciasto
160 g Mąki Basia Tortowa Extra
90 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
200 g masła
Skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka cukru

Przygotowanie

1

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj formę na babkę z kominem po środku ( średnica około 25cm), posmaruj ją łyżką masła i wysyp bułką tartą (ewentualnie mielonymi orzechami) Piekarnik nagrzej do 170 stopni funkcja góra-dół.
2

Ciasto

Masło roztop w rondelku, dodaj sok i skórkę otartą z jednej cytryny, odstaw do ostudzenia. Do większej miski wbij jajka, dodaj oba cukry i ubijaj około 10 min na gładką, jasną pianę. Do drugiej miski przesiej przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia oraz dokładnie wymieszaj. Do ubitych jajek dodaj mieszankę mąki i zmiksuj jak najkrócej do połączenia składników. Do ciasta wlej wcześniej roztopione masło. Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej formy.
3

Pieczenie

Piecz przez około 45 minut aż do suchego patyczka. Po wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem. Smacznego
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Babka piaskowa

gdy pieczesz

Jogurtowy mazurek

gdy pieczesz

Pralinowy mazurek

gdy pieczesz

Orzechowy mazurek

gdy pieczesz

Babka czekoladowa

gdy pieczesz

Babka drożdżowa

gdy pieczesz

Babka cytrynowa

gdy pieczesz

Babka Wielkanocna

gdy gotujesz

Tarta czekoladowa

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

Zobacz więcej