FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy – słońce zamknięte w wypieku 🍊☀️

Lekki, puszysty i cudownie aromatyczny – biszkopt pomarańczowy to deser, który wprowadzi do Twojej kuchni nutę świeżości i radości. Delikatne ciasto nasączone cytrusowym zapachem sprawia, że każdy kęs smakuje jak promień słońca. Dzięki mące Basia biszkopt zawsze wychodzi idealnie – miękki, równy i sprężysty.

To doskonała baza do tortów, ale i samodzielny deser, który wystarczy oprószyć cukrem pudrem, by zachwycał smakiem. Upiecz go i poczuj, jak wszystko się kręci wokół miłości… i wyjątkowych wypieków. 💕

Składniki /na 4 os.
Ciasto
220 g Mąka Basia Extra Wypiek do tortów i biszkoptów
185 g kefiru
110 g masła
3 duże jajka
Skórka z pomarańczy
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
160g drobnego cukru
Pomarańcze w syropie
2-3 sztuki soczystych pomarańczy
150g cukru
100ml wody

Przygotowanie

1

Przygotowanie pomarańczy

Pomarańcze dokładnie wyczyść i wyparz. Pokrój na grube plastry (potrzebujesz tyle, aby pokryć nim dno tortownicy 23cm). W płaskim, szerokim naczyniu zagotuj wodę z cukrem. Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na wodę z cukrem wyłóż plastry pomarańczy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 min.
3

Biszkopt

W naczyniu wymieszaj kefir z rozpuszczonym i lekko wystudzonym masłem. Dodaj jajka, cukier, skórkę otartą z pomarańczy i roztrzep rózgą. Do składników mokrych dodaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj szybko do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie poukładaj przygotowane plastry pomarańczy, a na nie wylej przygotowane ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30 min lub dłużej do suchego patyczka. Po upieczeniu ponakłuwaj lekko ciasto i nasącz syropem, który pozostał z przygotowania pomarańczy. Pozostaw 2 łyżki syropu. Po wystudzeniu ciasto odwróć dnem do góry, a plastry pomarańczy, które teraz będą wierzchem ciasta polej pozostałym syropem, aby pięknie błyszczały. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej