FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Chleb „Baltonowski”

Składniki /na 4 os.
Chleb
750g mąki Basia Chlebowa pszenna typ 680
30ml oleju
22g soli
3g świeżych drożdży
450g wody

Przygotowanie

1

Przygotowanie chleba

Do mąki dodać sól i rozpuszczone w wodzie drożdże. Wymieszać wszystko ręką tylko do połączenia się składników. Miskę przykryć talerzem i pozostawić na 8-10 h. Ciasto na chleb wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Uformować podłużny bochenek. Położyć na papier do pieczenia i przykryć ręcznikiem. Pozostawić na 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. z 1 blaszką z wyposażenia piekarnika. Przed pieczeniem- chleb naciąć i obficie skropić wodą. Na gorącej blaszce umieścić chleb wraz z papierem. Pieczenie: 230 stopnii- 15 min. 200 stopni- 30 minut.
2

Opcja

ostatnie 2 minuty pieczenia: skropić ponownie chleb wodą, podnieść temperaturę do 250 stopni. Włączyć funkcję grill+ termoobieg. Gotowy chleb wystudzić na kratce
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej