FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Ciasto drożdżowe z figami

Składniki /na >4 os.
Ciasto
350 g Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
7 g suchych drożdży
70 ml ciepłego mleka
Szczypta soli
60 g cukru
3 jajka
100 g stopionego i wystudzonego masła
Skórka otarta z cytryny
2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny
Świeże figi
2 łyżki roztopionego masła
Płatki migdałów
Lukier do polania ciasta

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Do miseczki wsyp drożdże i wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz 1/3 łyżeczki cukru. Pozostaw na ok 10minut. Do dużej miski przesiej mąkę dodaj skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę, szczyptę soli, cukier, roztrzepane jajka, masło oraz przygotowane wcześniej drożdże z mlekiem. Wymieszaj łyżką na gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok godzinę.
2

Pieczenie

Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie na stolnicy oprószonej mąką. Formę o wymiarach 21x21cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Z ciasta uformuj kwadrat i wyłóż nim formę do pieczenia. Na wierzch ciasta wetknij pokrojone na mniejsze kawałki figi. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw ponownie do wyrośnięcia na około 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika skrop ciasto dwiema łyżkami roztopionego masła Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Gotowe ciasto po wystudzeniu polej lukrem i posyp płatkami migdałów. Smacznego.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasto drożdżowe z figami

gdy pieczesz

Tarta dyniowa

z natury dla Ciebie

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

gdy pieczesz

Jabłkowa tarta

gdy pieczesz

Chałka

gdy pieczesz

Tarta cytrynowa

gdy pieczesz

Tarta limonkowa

gdy pieczesz

Szpinakowa tarta

gdy pieczesz

Słodkie bułeczki

gdy pieczesz

Muffinki z malinami

Zobacz więcej