FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Ciasto Wiewiórka

Ciasto Wiewiórka – chrupiące orzechy, soczyste jabłka i czekoladowa nuta! 🍏🌰🍫

To ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników domowych wypieków! Połączenie soczystych jabłek, aromatycznych orzechów i kawałków czekolady sprawia, że każdy kęs jest pełen smaku i przyjemnej chrupkości. Wilgotne, miękkie wnętrze w połączeniu z chrupiącymi dodatkami tworzy idealny deser na każdą okazję.

Dzięki mące Basia ciasto jest puszyste, a jego przygotowanie proste i szybkie. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy, poczęstunek dla gości czy jesienny wypiek na chłodniejsze dni. Upiecz i przekonaj się, jak pyszna może być klasyczna „Wiewiórka”! 🐿✨

Składniki /na 4 os.
Ciasto
300 g mąki Basia Tortowa Extra
100 g cukru
100 g czekolady
3 lub 4 jabłka
4 szt jajek
cukier puder - wg potrzeb
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kakao - opcja
100 ml oleju słonecznikowego
200 g orzechów włoskich
15 g (3 łyżeczki) proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej
100 g rodzynek
szczypta soli

Przygotowanie

1

Ciasto

Obierz jabłka i pokrój w średniej wielkości kostkę. Zalej rodzynki gorącą wodą. Rozdrobnij orzechy na mniejsze kawałki, możesz to zrobić przy pomocy blendera. Czekoladę pokrój w drobną kosteczkę. Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i rozpocznij ubijanie. Kiedy masa trochę urośnie, zacznij dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodaj olej oraz jogurt. Ubita masa jajeczna powinna mieć jasny kolor. Do masy dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i połącz je ze sobą mikserem . Dodaj pozostałe składniki: pokrojone jabłka, rozdrobnione orzechy, rodzynki (bez wody), czekoladę, przyprawę korzenną oraz kakao. Wszystko razem wymieszaj łyżką.
2

Pieczenie

Natłuszczona blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej gotowe ciasto i wyrównaj powierzchnię łyżką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkowa półkę bez termoobiegu. Powinno się piec ok 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej