FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Drożdżówki z cynamonem

Drożdżówki z cynamonem – zapach, który rozpływa się w powietrzu 🍩✨

Puszyste, aromatyczne i pełne ciepła – drożdżówki z cynamonem to klasyka, która zawsze wprowadza do domu atmosferę przytulności. Miękkie ciasto drożdżowe, obficie posypane cynamonowym cukrem, skrywa w sobie pełnię smaku, która sprawia, że trudno się im oprzeć.

Dzięki mące Basia ciasto wyrasta idealnie – lekkie, sprężyste i cudownie miękkie po upieczeniu. Drożdżówki z cynamonem to doskonała propozycja na poranny poczęstunek, słodką przekąskę do kawy czy weekendowy deser. Upiecz je i pozwól, by ich zapach wypełnił Twój dom!

Składniki /na 4 os.
Ciasto
250 g Mąki Basi Extra Wypiek do ciast drożdżowych
5 g drożdży świeżych
80 ml mleka
50 g cukru
60g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 jajo do ciasta i 1 do posmarowania bułek
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiewamy do miski. Z drożdży, 1 łyżki mleka i 1 łyżki cukru robimy zaczyn. Pozostałe składniki dodajemy do mąki i łączymy razem z zaczynem. Uwaga: nie sypiemy soli na drożdże. Wyrabiamy lekkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
2

Pieczenie

o tym czasie odgazowane ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonem i grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej