FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Jabłkowa tarta

Składniki /na >4 os.
Ciasto
250g Mąki Basia Krupczatka
150 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
Jajko
40 ml zimnej wody
Nadzienie
1kg jabłek najlepiej szarej renety
40ml soku z cytryny
60g masła
1 łyżka miodu
Aromat waniliowy lub miąższ z laski wanilii

Przygotowanie

1

Kruche ciasto

Na stolnice przesiej mąkę, zrób wgłębienie i dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło, dodaj cukier puder oraz jajko. Rozgniataj palcami lub nożem, aż powstanie kruszonka. Dodaj zimną wodę i szybko zagnieć w jednolite ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około kwadrans. Przygotuj formę na tartę o średnicy ok 24 cm. Wyjmij ciasto z lodówki, podsypując delikatnie mąką rozwałkuj na cienki placek. Placek przełóż do formy. Wyłóż nim dno i boki tarty, ponakłuwaj widelcem, a następnie wstaw na około 20 min do lodówki.
2

Nadzienie

W tym czasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na cieniutkie plasterki o grubości około 2mm. 1/3 jabłek odłóż do garnka – z nich powstanie mus. Do jabłek w garnku dodaj sok z cytryny, miód, masło oraz ekstrakt z wanilii. Całość zagotuj, mieszaj co chwile i gotuj przez około 10 minut aż jabłka zmiękną. Praską rozetrzyj jabłka na mus i pozostaw do wystudzenia.
3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyjmij formę z ciastem z lodówki, na spód wyłóż mus jabłkowy, a na niego wyłóż wcześniej przygotowane plasterki jabłka. Piecz przez około 35 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

gdy pieczesz

Piernik z kremem

gdy pieczesz

Ciasto drożdżowe z figami

z natury dla Ciebie

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

gdy pieczesz

Jabłkowa tarta

gdy pieczesz

Chałka

gdy pieczesz

Tarta cytrynowa

Zobacz więcej