FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Jagodzianki z maślaną kruszonką

Skladniki /na 2 os.
Ciasto
400 g Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
100 g cukru
1 jajko
150 ml ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
8 g suchych drożdży
Nadzienie
400 g świeżych jagód
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kruszonka
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
rozmącone jajko do posmarowania drożdżówek

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i drożdże. Dodaj ciepłe mleko i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione masło. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto oprósz mąką i przełóż do miski. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę/półtorej.
2

Przygotowanie dodatków

Zacznij od kruszonki. Z pomocą widelca wymieszaj ze soba masło, cukier i mąkę. Kruszonkę włoż do lodówki. Następnie wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną.
3

Formowanie i pieczenie jagodzianek

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką. Ponownie krótko wyrób ciasto i podziel je na osiem części. Kawałki ciasta delikatnie rozwałkuj lub rozciągnij dłonią. Na środku każdego z nich nałoż po łyżce nadzienia i dokładnie sklej ze sobą boki, formując podłużne bułeczki. Jagodzianki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zlepieniem do dołu). Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed pieczeniem jagodzianki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej