FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Jogurtowy mazurek

Jogurtowy Mazurek to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie delikatność kruchego spodu z kremową, lekko kwaskowatą masą jogurtową.

Spód mazurka jest kruchy i maślany, doskonale komponujący się z gładką masą jogurtową, wzbogaconą o białą czekoladę. Dzięki temu połączeniu, ciasto jest nie tylko pyszne, ale także lekkie i orzeźwiające. Dodatkowo, mazurek jest udekorowany chrupiącymi migdałami, które dodają mu wyjątkowego charakteru.

Jogurtowy Mazurek to idealny wybór na świąteczny stół, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Każdy kawałek to harmonijne połączenie smaków i tekstur, które sprawia, że nie można się mu oprzeć. Spróbuj naszego jogurtowego mazurka i przekonaj się, jak doskonałe może być połączenie tradycji z nowoczesnymi smakami.

Składniki /na 4 os.
Ciasto
300 g Basi Extra Wypiek do ciast drożdżowych
150 g jogurtu naturalnego
200 g cukru
150 g oleju roślinnego
3 jajka
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
1 słoiczek dowolnego dżemu
Masa pralinowa
½ cytryny
¾ szklanki cukru pudru

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Jogurt, olej, jajka i olejek waniliowy wlewamy do miski i mieszamy łyżką. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, cukier i dokładnie mieszamy. Składniki mokre wlewamy do mąki, mieszamy łyżką (nie mikserem), następnie wylewamy do formy.
3

Pieczenie

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Po ostudzeniu kroimy ciasto na 2 lub 3 części i przekładamy dżemem. Ciasto dekorujemy lukrem lub kruszonką.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Owocowy torcik

z natury dla Ciebie

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Placek śliwkowy

gdy gotujesz

Puszyste jabłkowe placuszki

gdy pieczesz

Tort czekoladowy

gdy pieczesz

Brownie bez cukru z daktylami

z natury dla Ciebie

Ciasteczka dietetyczne

gdy gotujesz

Pancakes z syropem klonowym

gdy gotujesz

Racuchy z bananami

gdy pieczesz

Ptysie z kremem

Zobacz więcej