FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany to klasyk świątecznego stołu, który zachwyca smakiem i wyglądem. Puszyste, delikatne ciasto przygotowane z mąki Basia otula bogate, aromatyczne nadzienie z maku, pełne bakalii i korzennych przypraw. Ten tradycyjny wypiek to symbol świątecznego ciepła i rodzinnej atmosfery. Idealnie wilgotny i pięknie prezentujący się makowiec stanie się ozdobą Twojego bożonarodzeniowego stołu. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć ten wyjątkowy deser w domowym zaciszu!

Składniki /na 4 os.
Ciasto
500 g mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
200 g cukru
150 g masła
3 jaja
250 ml mleka
30 g drożdży
Nadzienie
500 g maku
50 g rodzynków
20 g skórki pomarańczowej
1 olejek migdałowy
2 jaja
200 g cukru
100 g masła

Przygotowanie

1

Nadzienie

Mak namoczyć w wodzie na 12 godzin. Odcedzony wrzucić na kilka minut do gotującej się wody, dobrze osączyć i przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach lub utrzeć w donicy. Do rondla włożyć masło, mak, rodzynki, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i smażyć kilka minut, mieszając. Gdy trochę przestygnie, wbić jaja, wsypać cukier i wymieszać, dodając olejek.
2

Ciasto

Resztę masła utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, jaja i drożdże uprzednio rozdrobnione w mleku. Gdy masa jest dobrze wyrobiona, wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Nakryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć połowę ciasta, rozpłaszczyć wałkiem na grubość 1 cm i posmarować białkiem. Na tak przygotowane ciasto włożyć połowę maku (równomierną warstwą), posmarować białkiem i zwinąć ciasto podwijając brzeg placka i oba końce pod spód strucli. Z drugą połową ciasta i maku postąpić tak samo.
3

Pieczenie

Strucle ułożyć na natłuszczonej blasze, przedzielić natłuszczonym papierem, aby się nie skleiły i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy trochę podrosną, posmarować z wierzchu stopionym masłem i wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Przy końcu pieczenia (próba patyczkiem) zwiększyć temperaturę piekarnika, aby strucle ładnie się przyrumieniły. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej