FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Miękkie pierniczki



Bożonarodzeniowe miękkie pierniczki to kwintesencja świątecznego smaku i aromatu. Delikatne, puszyste i pachnące korzennymi przyprawami, doskonale sprawdzą się jako deser na wigilijnym stole lub świąteczna ozdoba choinki. Przygotowane na bazie mąki Basia, gwarantują idealną konsystencję i łatwość w formowaniu. Te pierniczki są gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, co czyni je świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę przed świętami. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem tradycji w każdej miękkiej, aromatycznej porcji!

Skladniki /na 4 os.
Ciasto piernikowe:
50 dag Mąki Basia do Pierniczków
2 łyżeczki sody
15 dag cukru
15 dag miodu
15 dag masła
2 żółtka
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
3 łyżeczki przyprawy korzennej

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

W rondelku skarmelizować cukier – 10 dag cukru z ¼ szklanki wody rozpuścić na średnim ogniu. Do dużego naczynia przesiać mąkę z sodą, dodać masło i za pomocą noża posiekać ciasto. Gorący karmel zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać za pomocą trzepaczki. Odstawić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Do przestudzonej masy karmelowo-miodowej dodać przyprawę korzenną, utarte żółtka i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki i ponownie posiekać za pomocą noża. Następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części. Odstawić do lodówki na pół godziny – schłodzone lepiej się wałkuje.
2

Pieczenie pierników

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Każdą część ciasta po kolei rozwałkować na odpowiednią dla siebie grubość, wyciąć ciasteczka, następnie wyjąć kolejną część ciasta. Czynność powtarzać aż wykorzystamy całe ciasto. Wycinać ulubione kształty. Uważać by na pierniczkach nie było mąki – inaczej będą twarde. Piec w nagrzanym piekarniku 7 – 10 minut. Najlepiej do nich zaglądać – mogą już po 5 minutach być upieczone. Dowolnie udekorować.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej