FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Mleczna kanapka

Mleczna kanapka – domowa wersja ulubionego przysmaku! 🥛🍫

Mięciutkie, kakaowe ciasto, delikatny mleczny krem i subtelna słodycz – domowa mleczna kanapka to idealna propozycja dla miłośników lekkich, ale pysznych deserów. To doskonała alternatywa dla gotowych słodyczy, bo wiesz, co kryje się w każdym kęsie!

Dzięki mące Basia ciasto jest puszyste i sprężyste, a krem aksamitnie gładki i rozpływający się w ustach. Przygotuj ten przysmak dla dzieci i dorosłych – na drugie śniadanie, podwieczorek lub jako słodką niespodziankę do kawy. Spróbuj i odkryj smak, który pokochasz! 🍰✨

Składniki /na 4 os.
Biszkopt
40 g mąki Basia extra Wypiek do biszkoptów i tortów
100 g cukru
50 g kakao
5 jajek
10 g (dwie łyżeczki) proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem
80 g mąki Basia Krupczatka typ 450
250 ml mleka
250 ml śmietany 30%
70 g cukru
stabilizator - opcja
20 g żelatyny
sok z połowy cytryny - opcja
aromat waniliowy do smaku

Przygotowanie

1

Biszkopt

Do miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli. Rozpocznij ubijanie jajek na najwyższych obrotach miksera, po chwili zacznij dodawać cukier. Następnie dodaj na raz: mąką, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszaj mikserem do połączenia się składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto i rozprowadź je na całej powierzchni.
2

Pieczenie

Biszkopt należy piec w temperaturze 170-180 stopni, bez termoobiegu na środkowej półce. Ciasto musi piec się ok 12 minut lub do tzw. "suchego patyczka"
3

Przygotowanie żelatyny:

Do żelatyny dodaj ok. 70 - 100 ml śmietany. Pozostaw ją do napęcznienia na około 10 minut. Następnie włóż ją do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund, aby żelatyna się rozpuściła w śmietanie. Nie zagotuj żelatyny! Resztę śmietany ubij na sztywno. Jeżeli używasz zwykłej śmietanki do gotowania, pamiętaj o dodaniu stabilizatora. ubitą śmietanę dodaj do zimnego budyniu. Dodaj również przygotowaną żelatynę. Całość wymieszaj mikserem używając najszybszych obrotów. Tak powstanie krem, do którego można dodać soku z cytryny
4

Składanie ciasta:

Upieczony biszkopt przekrój na pół. Jedną połowę posmaruj przygotowanym kremem i przykryj go drugą połową. Ciasto włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu pokrój na mniejsze kawałki - kanapki. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej