FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Pierniczki z miodem spadziowym

Pierniczki z miodem spadziowym to wyjątkowa propozycja na świąteczne wypieki, które łączą tradycję z nutą luksusu. Delikatne, miękkie ciasto, przygotowane z mąki Basia, wzbogacone aromatem korzennych przypraw i głębokim smakiem miodu spadziowego, tworzy pierniczki, które zachwycają smakiem i zapachem. Idealne do ozdabiania lub podjadania prosto z blachy, staną się ulubionym elementem świątecznych przygotowań. Przygotuj je według naszego przepisu i wypełnij dom ciepłem i magią Bożego Narodzenia!

Składniki /na 4 os.
Ciasto na pierniki
550 g mąki Basia Tortowej Extra lub Basia do pierniczków
300 g miodu spadziowego
100 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
30 g przyprawy do piernika
1 łyżka kakao

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Rozpuść masło w garnku i dodaj do niego miód. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia się składników. Przygotuj 550 gram mąki, wlej do niej przestudzoną mieszankę, a następnie dodaj pozostałe składniki. Wyrób ciasto lub zmiksuj. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie możesz go schłodzić.
2

Przygotowanie pierniczków

Rozwałkuj na stolnicy, lekko podsypując mąką, na grubość około 3. Wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki piecz około 8 – 10 minut w temperaturze 180ºC. Przepis autorstwa @Pszczelara
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej