FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to klasyk, który od lat króluje na wigilijnym stole. Miękkie, elastyczne ciasto przygotowane z mąki Basia doskonale otula aromatyczne nadzienie z kiszonej kapusty i suszonych grzybów, tworząc wyjątkowe połączenie smaków. To danie pełne tradycji i świątecznego uroku, które smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotowane wspólnie z najbliższymi. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się idealnie ulepionymi pierogami, które zachwycą Twoją rodzinę w te święta!

Składniki /na 1-2 os.
Ciasto
2 szklanki Mąki Basi Poznańskiej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
ok. 1 szklanki ciepłej wody
Farsz
Kilka suszonych grzybów
0,5 kg świeżych, ugotowanych grzybów
35 dag kapusty kiszonej
marchewka, pietruszka, cebula, sól, pieprz

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i formujemy pierogi.
2

Farsz

Cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle, dodajemy ugotowane wcześniej grzyby. Kapustę kroimy drobno i gotujemy razem z marchewką i pietruszką. Łączymy razem z grzybami, dodajemy do smaku przyprawy oraz namoczone wcześniej grzyby suszone, dusimy do miękkości. Studzimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Podajemy gotowane lub smażone z dowolnymi dodatkami.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej