FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Pralinowy mazurek

Pralinowy Mazurek to wyjątkowe ciasto, które zachwyca swoim bogatym smakiem i eleganckim wyglądem. Mazurek pralinowy przygotowany jest na kruchym spodzie, co gwarantuje idealną konsystencję i delikatność ciasta.

Warstwa pralinowa to prawdziwa uczta dla podniebienia – połączenie prażonych orzechów i karmelu tworzy gęsty, aromatyczny krem, który doskonale komponuje się z kruchym spodem. Dla zrównoważenia słodyczy, mazurek jest udekorowany rodzynkami i płatkami migdałów.

Każdy kawałek pralinowego mazurka to harmonijne połączenie smaków i tekstur – od chrupiącego spodu, przez gładki krem pralinowy. To ciasto idealne na świąteczny stół, które z pewnością zachwyci Twoich gości.

Spróbuj pralinowego mazurka i przekonaj się, jak doskonałe może być połączenie tradycji z nowoczesnymi smakami.

Składniki /na 4 os.
Ciasto
300 g Basi Tortowej Extra
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 jajko
1 żółtko
150 g śmietany
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Masa pralinowa
200 g masła
250 g cukru pudru
4 żółtka
50 g kakao

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Z podanych składników zagniatamy ciasto z taką ilością mąki, aby można je było rozwałkować na grubość 0,5 cm. Ciasto pieczemy na złoty kolor (około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3

Przygotowanie masy

Masło ucieramy z cukrem w misce, kolejno dodajemy po jednym żółtku. Do gładkiej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy ją nożem maczanym w ciepłej wodzie. Mazurek należy odstawić w chłodne miejsce, by masa stężała. Na koniec dekorujemy rodzynkami, płatkami migdałów i pralinkami.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Owocowy torcik

z natury dla Ciebie

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Placek śliwkowy

gdy gotujesz

Puszyste jabłkowe placuszki

gdy pieczesz

Tort czekoladowy

gdy pieczesz

Brownie bez cukru z daktylami

z natury dla Ciebie

Ciasteczka dietetyczne

gdy gotujesz

Pancakes z syropem klonowym

gdy gotujesz

Racuchy z bananami

gdy pieczesz

Ptysie z kremem

Zobacz więcej