FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Ptysie z bitą śmietaną

Skladniki /na 4 os.
Ciasto parzone:
1 szklanka Mąki Basia Tortowej Extra
1 szklanka wody
4 jajka
135 gram masła
szczypta soli
Bita śmietana:
250 ml śmietany kremówki (36%)
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta parzonego

W garnku zagotować masło z wodą i solą. Gdy zacznie wrzeć dodać mąkę i energicznie mieszać na małym ogniu (mogą powstać grudki, ale po chwili mieszania powinna wyjść jednolita i lśniąca masa). Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Do wystudzonej masy kolejno dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując do jednolitej masy.
2

Pieczenie ptysi

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto przełożyć do rękawa i szprycować na papier do pieczenia, pozostawiając kilka centymetrów odstępu (ciasto można również nałożyć łyżką). Piec przez około 25 minut, aż ptysie się zarumienią. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 stopni i pozostawić ptysie do wysuszenia na 10 minut. Wyłączyć piekarnik i delikatnie uchylić drzwiczki do ostudzenia ptysi.
3

Składanie ptysi

Wyrośnięte ciasto, przełóż na oprószoną mąką stolnice i przez chwile wyrabiaj w celu odpowietrzenia. Ciasto podziel na porcje (ok. 50-60 gram na jednego pączka). Następnie formuj pączki – delikatnie ugnieć porcje ciasta w celu pozbycia się z powietrza a następnie formuj okrągłe pączki. Uformowane pączki przygnieć delikatnie dłonią, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
4

Smażenie pączków

Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Ptysie przekroić ostrym nożem na pół. Wypełnić bitą śmietaną. Gotowe ptysie można posypać cukrem pudrem.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej