FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Quiche ze szpinakiem i fetą

Składniki /na 4 os.
Ciasto
250 gram Mąki Basi Krupczatki
125 gram masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Ziarna fasoli lub grochu do obciążenia ciasta
Farsz
Opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Pomidory suszone w zalewie (kilka sztuk)
100 gram sera feta
100 gram sera żółtego
3 jajka
250 ml śmietanki 30%
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Na stolnicy posiekaj mąkę z solą i schłodzonym, pokrojonym w kostkę masłem na kruszonkę. Dodaj żółtko, wodę i szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, zawiń folią spożywcza i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
2

Przygotowanie farszu

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek podsmaż na patelni, dodaj rozmrożony szpinak, całość duś przez chwilę aż do zredukowania wody. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z pokrojonymi suszonymi pomidorami.
3

Pieczenie ciasta

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Spód tarty podziurkuj widelcem. Na tak przygotowane ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego suchy groch lub fasole. Piecz przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmij obciążenie i na podpieczony spód wyłóż równomiernie farsz, posyp pokruszoną fetą i startym żółtym serem. Całość zalej wymieszanymi jajkami ze śmietanką, gałką muszkatołową i solą. Piecz przez około 30 minut w 180 stopniach, po czym odstaw to ostygnięcia.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

gdy pieczesz

Piernik z kremem

gdy pieczesz

Ciasto drożdżowe z figami

z natury dla Ciebie

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

gdy pieczesz

Jabłkowa tarta

gdy pieczesz

Chałka

gdy pieczesz

Tarta cytrynowa

Zobacz więcej