FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Racuchy z bananami

Racuchy z bananami – słodka, puszysta rozkosz, której nie sposób się oprzeć 🍌🥞

Złociste, mięciutkie i pełne naturalnej słodyczy – racuchy z bananami to prawdziwy comfort food, który poprawia nastrój od pierwszego kęsa. Delikatne ciasto, wzbogacone o kawałki dojrzałych bananów, staje się cudownie wilgotne i aromatyczne, a podczas smażenia nabiera apetycznej, chrupiącej skórki.

Z mąką Basia przygotujesz racuchy, które zawsze wychodzą idealnie – puszyste, lekkie i przyjemnie miękkie. Podane z cukrem pudrem, miodem czy jogurtem, sprawdzą się na śniadanie, deser lub przekąskę dla całej rodziny. Spróbuj raz, a ten smak zostanie z Tobą na długo!

Składniki /na 4 os.
Ciasto
260 g Mąki Basia Wrocławska
2 jajka
250 ml mleka
55 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olej do smażenia
2 dojrzałe banany
Sok z cytryny
Cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru do posypania

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny. W misce roztrzep jajka z mlekiem. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Suche składniki połącz z mokrymi i dokładnie wymieszaj. Do ciasta dodaj pokrojone banany i jeszcze raz zamieszaj.
2

Smażenie

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż małe placuszki na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem waniliowym z cukrem pudrem i z plasterkami banana. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej