FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Red Velvet Cake

Red Velvet Cake to klasyczne amerykańskie ciasto, które zachwyca swoim intensywnie czerwonym kolorem i wyjątkowym smakiem. Nasze Red Velvet Cake jest wilgotne, puszyste i delikatnie kakaowe, co sprawia, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność.

Dodatek mascarpone sprawia, że ciasto jest niezwykle miękkie i wilgotne, a czerwony barwnik nadaje mu charakterystyczny, głęboki kolor.

Krem do naszego Red Velvet Cake to połączenie serka mascarpone i kremowego serka śmietankowego, które razem tworzą aksamitną, lekko słoną masę, doskonale komponującą się z delikatnym smakiem ciasta. Każda warstwa ciasta jest starannie przełożona kremem, a całość jest udekorowana pokruszonymi kawałkami ciasta, co nadaje mu elegancki wygląd.

Red Velvet Cake to idealny wybór na każdą okazję – od urodzin, przez romantyczne kolacje, aż po świąteczne spotkania z rodziną. Spróbuj naszego Red Velvet Cake i przekonaj się, jak doskonałe może być połączenie intensywnego smaku czekolady i delikatnej słoności kremu.

Składniki /na 4 os.
Biszkopt
370 gram mąki Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów
250 gram masła
250 gram cukru drobnego do wypieków
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka kakao
1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
1-2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
Krem
Pół litra zimnej śmietanki 36%
Pół szklanki cukru pudru
250 gram serka mascarpone
250 gram kremowego serka śmietankowego

Przygotowanie

1

Przygotowanie biszkoptu

Masło cukier i cukier waniliowy ubij na puszystą masę. Następnie do ubitej masy dodaj pojedynczo jajka miksując na wolnych obrotach. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę i sól. Przesiej je przez sitko do przygotowanej wcześniej masy. Delikatnie połącz ze sobą wszystkie składniki a następnie dodaj barwnik i maślankę i ponownie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Dół tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej przygotowane przez nas ciasto. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 160 stopni, grzanie góra-dół (można sprawdzić z pomocą drewnianego patyczka czy ciasto nie jest surowe). Upieczony biszkopt zostawiamy do wystudzenia i dzielimy na 2-3 równe części.
2

Przygotowanie kremu

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Serek mascarpone łączymy z serkiem kremowym i delikatnie mieszamy je z ubitą śmietanką. Zostawiamy w lodówce na czas studzenia naszego biszkoptu.
3

Składanie tortu

Gotowym kremem przekładamy biszkopty oraz smarujemy nim górę i boki ciasta. Całość należy schłodzić w lodówce.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej