FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Skladniki /na 4 os.
Biszkopt:
100 g Mąki Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów
5 jajek
70 ml oleju
70 g cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Krem:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
dżem truskawkowy
świeże truskawki

Przygotowanie

1

Biszkopt

Białka ubić z solą na sztywno, dodając stopniowo, małymi partiami cukier. Kontynuując ubijanie dodawać kolejno żółtka. Masa musi być jasna i puszysta. Na końcu dodać olej oraz ekstrakt z wanilii. Do masy przesiać mąkę i wszystko delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Blachę do pieczenia (36x36cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem od pieczenia, wyłożyć na nią ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu, góra-dół przez ok. 15 minut (do suchego patyczka).
2

Krem

Do mascarpone dodać śmietankę oraz cukier - ubić na puszysty krem.
3

Składanie rolady

Na upieczony i lekko wystudzony biszkopt położyć nowy arkusz papieru do pieczenia. Obrócić biszkopt na drugą stronę, oderwać papier, na którym się piekł. Biszkopt wysmarować dżemem i kremem, ułożyć rządek pokrojonych truskawkek, zrolować biszkopt na roladę i zapakować w papier, który jest pod nim. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i przyozdobić świeżymi truskawkami.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

gdy pieczesz

Piernik z kremem

gdy pieczesz

Ciasto drożdżowe z figami

z natury dla Ciebie

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

gdy pieczesz

Jabłkowa tarta

gdy pieczesz

Chałka

gdy pieczesz

Tarta cytrynowa

Zobacz więcej