FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Słodkie bułeczki

Składniki /na >4 os.
Ciasto
500g mąki Extra Wypiek do ciast drożdżowych
20 g drożdży
240ml mleka
85g płynnego miodu
1 jajko
1 żółtko
60g roztopionego masła
Pół łyżeczki soli

Przygotowanie

1

Przygotuj rozczyn:

3 łyżki mąki, łyżka cukru, świeże drożdże i ok pół szklanki letniego mleka. Wszystko ze sobą połącz i pozostaw do wyrośnięcia na ok 20 min. W dużej misce przesiej mąkę, dodaj rozczyn i resztę składników (mąkę możesz dodawać stopniowo, może wystarczyć jej mniejsza ilość – ok 450g), masło dodaj na samym końcu wyrabiania ciasto. Gdy ciasto będzie już gładkie, elastyczne uformuj kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
2

Po wyrośnięciu

Po wyrośnięciu ponownie, krótko wyrób ciasto. Odrywaj kawałki ciasta i uformuj ok 12 bułeczek. Wykładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj ręcznikiem kuchenny i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok 40 min. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i posyp grubą solą lub sezamem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

gdy pieczesz

Piernik z kremem

gdy pieczesz

Ciasto drożdżowe z figami

z natury dla Ciebie

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

gdy pieczesz

Jabłkowa tarta

gdy pieczesz

Chałka

gdy pieczesz

Tarta cytrynowa

Zobacz więcej