FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Szpinakowa tarta

Składniki /na 4 os.
Kruche ciasto
250g Mąki Basia Krupczatka
150g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
Szczypta soli
Farsz
450 g liści szpinaku
50 g parmezanu
2 ząbki czosnku
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
4 jajka
1 łyżka masła
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie

1

Ciasto na tartę

W misce szybko wymieszaj schłodzone masło, cukier, mąkę sól i jajko i zagnieć kruche ciasto. Następnie zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na ok. godzinę. W czasie chłodzenia ciasta przygotuj farsz
2

Farsz

Liście szpinaku podsmaż na odrobinie masła wraz z przetartym czosnkiem, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodaj śmietanę oraz parmezan. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. (średnica ok 24-26cm) Wyklej ciastem dno i boki formy, a następnie ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min, aż do zrumienienia. Po tym czasie wyciągnij ciasto, lekko przestudź i wyłóż na nie przygotowany farsz. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 15 minut. Po tym czasie rozbij na farsz 4 jajka – oprósz je solą i pieprzem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz, aż do ścięcia białek jaj. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej