FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Tarta z malinami

Składniki /na >4 os.
Kruche ciasto
140g mąki Basi Krupczatki
100g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
10g zmielonych migdałów
szczypta soli
Masa mascarpone
500 g sera mascarpone
2 tabliczki białej czekolady
maliny według uznania

Przygotowanie

1

Kruche ciasto

Połącz ze sobą składniki na ciasto, tak aby powstała gładka konsystencja. Ugniataj je tak długo, aż wyrobisz ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na min. 30 minut. Po upływie czasu rozwałkuj ciasto do średnicy foremki, której używasz, u nas jest to 25 cm. Pierwszy etap pieczenia polega na wyścieleniu góry ciasta folią aluminiową i obciążenie jej np. grochem lub fasolą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, ściągamy obciążenie i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 15 minut (aż do zarumienia).
2

Masa

Aby przygotować masę rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Przestudź ja i dodaj mascarpone. Gotową masę nałóż na wystudzone ciasto i całość umieść w lodówce na 30 minut. Do schłodzonego ciasta dodaj maliny. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej