FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Tort czekoladowy

Składniki /na >4 os.
Biszkopt
110 g mąki Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów
120 g cukru
40 g kakao
5 jajek
szczypta soli
Krem
300 g czekolady deserowej
600 ml śmietany 30%
12 g (ok. 2 łyżeczki) żelatyny
stabilizator – opcja
Poncz
½ szklanki wody
1 łyżka cukru
rum – wg uznania

Przygotowanie

1

Biszkopt

Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj. Kiedy białka już troszkę ‘urosną’ rozpocznij dodawanie cukru i ubijaj dalej. Białka należy ubić na sztywno. Następnie ubij żółtka do momentu, aż staną się puszyste i jasne. Ubite żółtka dodaj do białek i połącz składniki przy pomocy miksera. Do jajek dodaj przesianą mąkę i kakao. Całość wymieszaj łyżką. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i oprósz kakao. Wyłóż ciasto do tortownicy. Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj. Kiedy białka już troszkę ‘urosną’ rozpocznij dodawanie cukru i ubijaj dalej. Białka należy ubić na sztywno. Następnie ubij żółtka do momentu, aż staną się puszyste i jasne. Ubite żółtka dodaj do białek i połącz składniki przy pomocy miksera. Do jajek dodaj przesianą mąkę i kakao. Całość wymieszaj łyżką. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i oprósz kakao. Wyłóż ciasto do tortownicy.
2

Pieczenie

Ciasto umieść w nagrzanym piekarniku 170-180 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce. Biszkopt musi się piec przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.
3

Przygotowanie kremu

Czekoladę połam w kostki i dodaj połowę (300 ml) śmietany. Podgrzewaj całość do momentu kiedy czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje. Pozostaw czekoladę do wystudzenia. Do żelatyny dodaj ok. 1/4 szklanki (60 ml) z pozostałej ilości śmietany. Pozostaw żelatynę na 10-15 minut do spęcznienia. Następnie żelatynę włóż na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej lub do momentu kiedy żelatyna się rozpuści. Pamiętaj, aby nie zagotować żelatyny ze śmietaną. Resztę śmietany, czyli ok. 240 ml ubij, a jeżeli używasz zwykłej śmietany do gotowania- dodaj do niej stabilizator- dzięki niemu śmietanę ubijesz bez problemu. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do wystudzonej czekolady. Czekolada zacznie się ścinać, dlatego całość energicznie wymieszaj, a następnie dodaj bitą śmietanę i znów wymieszaj całość.
4

Przygotowanie ponczu

Do wody dodajcie cukier i rum i wymieszaj całość.
5

Składanie tortu

Zimny biszkopt rozkrój na 3 blaty. Pierwszy blat nasącz ponczem i wysmaruj kremem. Połóż drugi blat i powtórz te czynności. To samo dotyczy trzeciego blatu. Na koniec brzegi tortu wyrównaj niedużą ilością kremu.
6

Dekoracje

Dekoruj wg własnego pomysłu. Gotowy tort włóżcie na noc do lodówki, aby się ustabilizował. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej