FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy – klasyka, która zawsze zachwyca 🍫🎂

Intensywnie czekoladowy, wilgotny i aksamitny – ten tort to spełnienie marzeń każdego miłośnika słodkości. Miękkie, puszyste blaty idealnie komponują się z kremowym nadzieniem, tworząc deser, który rozpływa się w ustach i kusi swoim bogatym smakiem.

Dzięki mące Basia ciasto zawsze wyrasta idealnie – lekkie, sprężyste i cudownie miękkie. Tort czekoladowy to doskonały wybór na urodziny, święta czy każdą wyjątkową okazję. Upiecz go i spraw, by każda chwila była jeszcze bardziej słodka i niezapomniana!

Składniki /na 4 os.
Ciasto
300g Mąki Basi Tortowa Extra
100g masła
250g cukru pudru
50ml oleju słonecznikowego
25g kakao
Esencja z wanilii
4 jaja
80 ml mleka
100ml śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa kakaowa
25g kakao
300g cukru pudru
50g masła
50ml śmietany
Nadzienie
250ml śmietany kremówki, ubitej na sztywno
150g ulubionego dżemu

Przygotowanie

1

Ciasto

Przygotować tortownicę, wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 C. Roztopić masło na małym ogniu w małym rondelku. W misce wymieszać cukier, olej, kakao, esencję z wanilii z roztopionym masłem. Dobrze wymieszać, aż będzie gładkie, a następnie dodać jajka. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać do masy mleko i śmietanę. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia i dodać do ciasta. Ubijać aż będzie gładkie. Ciasto wylać do formy i przykryć folią aluminiową . Piec przez 30 minut, następnie usunąć folię i piec przez kolejne 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2

Polewa

W tym czasie zrobić polewę. Wymieszać z kakao z cukrem pudrem w misce. Roztopić masło w rondelku na małym ogniu. Dokładnie wymieszać stopione masło i śmietanę z cukrem i kakao, aż polewa będzie gładka i puszysta.
3

Dekoracja

Ostudzone ciasto przekroić na pół w poziomie, tak by uzyskać dwa blaty. Posmarować blat dżemem a następnie ubitą śmietaną. Przykryć drugim blatem. Rozprowadzić na torcie polewę za pomocą łyżki. Podawać z ulubionymi owocami.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej